Studijsko putovanje u Višnjan

U sklopu aktivnosti  3.4. upoznavanje učenika s novim fakultativnim predmetom, 10 učenika iz IX. gimnazije i 10 učenika iz XI. gimnazije s nastavnicima obiju gimnazija posjetili su znanstveno edukacijski centar  Višnjan. Studijsko putovanje u trajanju od 2 dana sastojalo se od radionice na otvorenom djelu zvjezdarnice Tićan te predavanja u starom djelu  zvjezdarnice gdje je nakon modernizacije smješten astronomski institut.  Radionica na otvorenom se sastojala od upoznavanja dijelova teleskopa  te promatranja Sunca mobilnim teleskopima.  Također, u sklopu promatranja učenicima je održano kratko predavanje o tome zašto Suce vidimo tako kako vidimo putem teleskopa te predavanje o nastanku sunčevih baklji.

Sljedećeg dana prisustvovali su radionici na temu: „Kako napraviti vlastiti teleskop“ te predavanju najpoznatijeg astronoma te jednog od svjetski priznatih stručnjaka, gospodina Korado Korlevića o načinima promatranja malih nebeskih tijela i načinima zaštite Zemlje od udara asteroida te su imali prilike naučiti vise o evoluciji zvijezda i života u Svemiru.Također, putem radionice upoznati su o mogućnostima pohađanja ljetne škole i kampova pri Zvjezdarnici u Višnjanu.

Svi članovi skupine iz zvjezdarnice u Višnjanu ponijeli su kući astronomski kalendar –  lunariji koji osim klasičnih mjeseci i dana na sebi ima slike kako “izgleda” mjesec za pojedini dan u godini.  

Kroz studijsko putovanje učenici imali su priliku upoznati se kako bi u budućnosti mogla izgledati nastava iz fakultativnog predmeta astronomija.

Za studijsko putovanje iz astronomije pripremljeni su promotivni materijali za predmet astronomija: bedževi  i majice za cijelu skupinu.