Završna svečanost projekta

Projekt „Fakultativna nastava iz BAIke“ došao je do svog kraja.

20. listopada 2016. održana je završna svečanost u Centru za kulturu Trešnjevka. Projekt i rezultate projekta predstavila je ravnateljica IX. gimnazije, te se zahvalila svima koji su pridonijeli uspješnoj provedbi projekta. Stručni asistenti radnih skupina Biologije (Sonja Pospišil, prof.), Astronomije (Matija Bašić, prof.) i Informatike (Sonja Lušić Radošević, prof.) predstavili su rad i rezultate svojih skupina.

Za dobar ugođaj pobrinuo se djevojački zbor IX. gimnazije pod ravnanjem maestre, profesorice Kristine Orač.

Nakon godine dana rada nastavnika IX. gimnazije i XI. gimnazije uz stručnu pomoć vanjskih stručnjaka ostvareni su iznimni rezultati. Gimnazije su educirale svoje profesore, stručno osoblje škola te ravnatelje iz područja metodike, pisanja kurikuluma i ishoda učenja te su poboljšane digitalne kompetencije nastavnika.

Zahvaljujući sredstvima Europske unije modernizirana su dva kurikuluma, iz biologije i informatike te je izrađen jedan novi kurikulum iz astronomije. Za svaki predmet napisani su priručnici za nastavnike i priručnici za učenike s testovima, a učionice su opremljene opremom potrebnom za izvođenje nastave. IX. gimnazija obogatila je svoju učionicu biologije mikroskopima, flex kamerom, projektorom te potrebnim potrošnim laboratorijskim materijalom. Kabinet astronomije i informatike opremljen je prijenosnom računalima i teleskopom sa svom dodatnom opremom. Drugi teleskop je dobila XI. gimnaziji.

Biolozi su u sklopu projekta bili na studijskom putovanju u Puli i Rijeci te razgledali Aquarium i Prirodoslovni muzej, skupljali su morske ježince koje su kasnije analizirali u laboratoriju Biotehnološkog fakulteta u Zagrebu.
Mladi astronomi posjetili su zvjezdarnicu u Višnjanu, promatrali zvijezde u zagrebačkoj zvjezdarnici te nestrpljivo čekaju kada će moći promatrati nebo sa školske krovne terase.

Skupine informatičara iz IX. i XI. gimnazije su radile na promociji i popularizaciji svog novog predmeta u kojem su uveli i modul programiranja mobilnih aplikacija. Kao što je rečeno na predstavljanju, današnje tehnologije omogućuju nam brzo učenje, daleka putovanja, pružaju nove informacije, a mali ekran na mobitelu je postao veliki prozor u svijet.