Upoznavanje učenika s poboljšanim fakultativnim predmetom biologija

Izvještaj sa studijskog putovanja u Rijeku, Pulu – 19. – 20.04.2016.

U sklopu aktivnosti  2.4. Upoznavanje učenika s poboljšanim fakultativnim predmetom biologija, 10 učenika iz IX. gimnazije s nastavnicima posjetili su Prirodoslovni muzej u Rijeci. Uz stručno vodstvo muzeja razgledali su izložbu kukaca i morske beskralježnjake riječkog područja, postav biologija mora  – Multimedijalni centar Akvarij te su dobili komplet  CD – ova s edukativnim materijalima: „Vodozemci i gmazovi riječkog područja“, „Ptice i sisavci riječkog područja“, „Kukci riječkog područja“ i „Morski psi“.  Učenici su imali priliku upoznati floru i faunu jadranskog mora.

Sljedećeg dana prisustvovali su radionici u Aquarium Pula na temu: „Upoznavanje  sa životom plime i oseke“  te su posjetili centar za oporavak morskih kornjača. Poslije razgledavanja imali su terenski rad uz stručno vodstvo  na obali u blizini Aquariuma, prilikom kojeg skupljali su biljne i životinjske organizme. Pronađene vrste su determinirali te svrstavali u određenu zonu litorala. U popodnevnim satima, nakon radionice  učenici su skupljali morske ježince za potrebe radionice u laboratoriju PBF-a.

Svi skupljeni  organizmi pohranjeni su u prijenosne frižidere i nakon puta preneseni na PBF, gdje su se sljedećeg dana proučavati i izvoditi vježbe.

Kroz studijsko putovanje učenici imali su priliku upoznati se kako bi u budućnosti mogla izgledati nastava iz fakultativnog predmeta biologije.